top of page

Wat is de sorteerplicht volgens het Vlarema certificaat?



Vlarema wetgeving

Vlarema, wat staat voor Vlaams reglement voor materiaalkringlopen en afvalstoffen, is ontwikkeld door het OVAM en beschrijft hoe bedrijven hun afval moeten sorteren zodat dit correct kan gerecycleerd en verwerkt worden. Particulieren en bedrijven produceren veel afval. In afvalcontainers zit echter een grote bron aan grondstoffen en materialen die kunnen hergebruikt worden. Het vermijden van restproducten is steeds het hoogste doel, maar indien dit niet mogelijk is, moet worden gekeken naar recyclage van bedrijfsafval.


Om een goede leidraad te hebben hoe u als bedrijf uw afval moet sorteren, heeft het OVAM via de Vlarema wetgeving 24 afvalstromen beschreven. Als bedrijf hebt u niet alleen een recht, maar ook een plicht om deze regels te volgen. Wie zich als bedrijf niet houdt aan de sorteerplicht kan tijdens een controle van de OVAM zelfs boetes opgelegd krijgen. Het is dus belangrijk om zowel ter ondersteuning van de circulaire economie als voor het vermijden van straffen als bedrijf te sorteren volgens de Vlarema wetgeving.


Recyclage van bedrijfsafval in een notendop

Net zoals een huishouden moeten sowieso steeds papier en karton, glas, PMD en restafval worden gescheiden. Het onderdeel restafval wordt echter nog verder opgesplitst. Zo moeten onder meer dierlijke producten, asbesthoudende materialen, textielafval, puin, folies, houtafval of afgedankte apparatuur die ozonafbrekende stoffen of gassen bevatten allemaal apart worden gesorteerd en opgehaald.


Hulp bij recyclage van bedrijfsafval

Als bedrijf is het niet eenvoudig om het bos door de bomen te zien in deze Vlarema regels. Ga daarom met Knoops-Franco in zee. Wij adviseren onze klanten en helpen hen bij het organiseren van deze afvalstromen. Daarnaast is Knoops-Franco uit Limburg een afvalverwerkend bedrijf. Wij doen al de eerste sortering van afval en vervoeren dit indien nodig naar andere verwerkende bedrijven. Zo draagt u bij aan een betere natuur en kunt u boetes vermijden.


Wenst u als Limburgse ondernemer advies en hulp bij het verwerken van uw bedrijfsafval? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met Knoops-Franco, uw recyclagebedrijf uit de streek.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page